Föredrag ”Uppvaknandet”

En dag, som skulle bli en lycklig dag tillsammans med familj och vänner, slutar på ett sätt som ingen tänkt sig,  en mardröm.
Detta hände på hans födelsedag. Han hade planerat för att dagen skulle bli så lyckad som möjligt. Hade hyrt lokal, hade sett till att det fanns förtäring. Och inte minst, hade bjudit in alla de som han ville skulle fira tillsammans med honom.

Kvällen blev bra tills han gick ut från lokalen, när han hör att några som blivit väldigt högljudda. Han går dit och försöker få dem att inte väsnas och sluta tjafsa. En objuden person och en inbjuden gäst var de som var högljudda.
Problem var det sista han önskade sig på sin födelsedag, men det hjälpte inte.

Efter att ha vaknat upp på ett sjukhus med svåra skador efter tre knivhugg – ett i buken där en bit av tunntarmen hänger ut, en 8 cm långt sår efter ett knivhugg i halsen, ett knivhugg vid nyckelbenet samt ett brutet revben.

Skadorna på lungsäck, tunntarm och en betydande blödning hade varit livshotande.
En familj kunde ha mist en far, en son och en bror och hans vänner går tillsammans med honom igenom ett trauma och en lång väg tillbaka efter över ett års rehabilitering.
Med svåra minnen måste han nu lära sig hantera sina känslor av vrede och övergivenhet.  Och det gör han nu bl.a. genom att föreläsa om hur det är att bli utsatt för brott, om konsekvenserna och om det oerhörda lidandet för den drabbade och personerna i hans närhet.